İzmir işçi avukatı - iş hukuku - iş mahkemesi avukatı tavsiye

İzmir işçi avukatı - iş hukuku - iş mahkemesi avukatı tavsiye



İzmir avukat olarak iş mahkemesi avukatı, işçi avukatı, iş kazası avukatı ve iş davası avukatı hizmeti sunuyoruz.


Bir işçi ile iÅŸveren arasındaki iliÅŸkilerin düzenlenmesini gerçekleÅŸtiren; işçilik ücretleri ve çalışma saatlerinin yasalara uygun ÅŸekilde düzenlenmesinden fesih sürecinin yönetilmesine, toplu iÅŸ sözleÅŸmelerinden toplu iÅŸten çıkarılma süreçlerine kadar geniÅŸ alanda çalışan avukatlar, kiÅŸilerin ve kurumların hukuki danışmanlık saÄŸlar. Ä°ÅŸ hukuku alanında ihtiyaç duyulan avukatlar, işçilerin ve iÅŸverenlerin haklarının savunulmasında rol oynar. Çalışmalarının büyük çoÄŸunluÄŸunu iÅŸ mahkemelerinde gerçekleÅŸtiren ve yasalar çerçevesinde tarafların hak kaybının ortadan kaldırılmasını saÄŸlayan avukatlar, toplumda “Ä°zmir işçi avukatı”, “Ä°zmir iÅŸ hukuku avukatı”, “Ä°zmir iÅŸ davası avukatı”, “Ä°zmir iÅŸ avukatı” olarak bilinirler.


İzmir iş hukuku avukatları, çalışmaları kapsamında taraflara birçok hizmet sunarken dava ve arabuluculuk süreçlerinin de yönetilmesini sağlar. İş mahkemesi avukatlarının gerçekleştirdiği çalışmalar şu şekilde sıralanabilir:

 

  • Ä°ÅŸe iade davalarının açılmasında Ä°zmir iÅŸ mahkemesi avukatları hizmet sunar.
  • Haklı fesih, kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı davalarında iÅŸ mahkemesi avukatları görev yapar.
  • Fazla mesai yapan ancak ücretini alamayan kiÅŸiler, Ä°zmir iÅŸ mahkemesi avukatından hizmet alır.
  • Ä°ÅŸ kazalarında ve maddi - manevi tazminat süreçlerinde iÅŸ mahkemesi avukatları çalışma gerçekleÅŸtirir.
  • Ä°zmir iÅŸ mahkemesi avukatı, hizmet tespit davasında ve kötü niyet tazminatı davasında gerçekleÅŸtirilecek çalışmaları üstlenir.
  • İşçi ve iÅŸveren uyuÅŸmazlıklarında çalışma yapan iÅŸ mahkemesi avukatları, sürecin doÄŸru ÅŸekilde yönetilmesini saÄŸlar.
  • Toplu iÅŸ sözleÅŸmelerinin hazırlanması ve imzalanmasında iÅŸ mahkemesi avukatları hizmet verir.
  • Ä°ÅŸ sözleÅŸmelerinin hazırlanmasında, özlük dosyalarının düzenlenmesinde ve ÅŸirket danışmanlıklarında Ä°zmir iÅŸ mahkemesi avukatı çalışma gerçekleÅŸtirir.

Günümüzde en çok karşılaşılan davalardan biri olan iş davaları, özellikle bu tür dava süreçlerini birçok kez yöneten ve bu alanda uzmanlaşan avukatlar tarafından gerçekleştirilmesi ile kişilerin hak kayıplarının önüne geçilmekte, bu sayede kişilerin haklarını alabilmesi sağlanmaktadır.

 

Haklı Fesih Nedir?

 

İşçilerin ücretlerinin eksik ödenmesi ya da gününde ödenmemesi, fazla mesai ücretlerinin ödenmemesi, ücretin SGK'ya eksik bildirilmesi ve elden ödeme, mobbing, yıllık izinlerin kullandırılmaması ve bunun gibi yasada belirtilen birtakım sebeplerle işçilerin kıdem tazminatlarını ve diÄŸer tüm yasal haklarını alarak iÅŸten ayrılmaları sürecini kapsar. Sürecin doÄŸru ÅŸekilde yönetilmesi, haklı fesih gerçekleÅŸtiren çalışanların haklarını alabilmesini saÄŸlayarak herhangi bir hak kaybı yaÅŸanmasının önüne geçer. KiÅŸilerin haklı fesih için gerekli sebepleri elinde bulundurmasına raÄŸmen fesih iÅŸleminin hatalı ÅŸekilde yapılması, kiÅŸilerin dava aÅŸamasında hak kaybına uÄŸramasına ve maÄŸduriyet yaÅŸamasına sebep olabilir. Ä°ÅŸten ayrılmak için haklı sebepleri olan kiÅŸiler, ihbar sürelerine uymadan derhal iÅŸ akdini feshedebilir. 

 

İzmir işçi avukatı - iş hukuku - iş mahkemesi avukatı tavsiye

 

Bir çalışanın haklı sebeple iş akdini feshedebilmesi için birçok farklı seçenek mevcuttur:

 

  • Bir çalışan, fazla mesai ücretlerinin ödenmemesi halinde bunu gerekçe göstererek haklı sebeple iÅŸ sözleÅŸmesini feshedebilir.
  • Bir işçi, hak ettiÄŸi ücretin SGK’da eksik gösterilmesi halinde iÅŸ akdini haklı sebeple feshederek dava açabilir.
  • Zorunlu askerlik yapacak olan çalışanlar, bunu gerekçe göstererek iÅŸ akdini feshedebilir.
  • EvliliÄŸin ardından 1 yıl içinde iÅŸten ayrılma kararı alan kiÅŸiler, haklı sebeple iÅŸ akdini feshederek tazminat kazanabilir.
  • Çalışanın ölümü nedeniyle iÅŸ akdi feshedilir ve kiÅŸinin yakınları kıdem tazminatı alabilir.
  • Ä°ÅŸ yerinde tacize uÄŸrayan kiÅŸiler, iÅŸ sözleÅŸmesini haklı sebeple feshedebilir.
  • Ãœcretleri ödense dahi, muvafakati olmamasına raÄŸmen fazla çalışmaya zorlanan çalışanlar, bunu gerekçe göstererek iÅŸ akdini feshedebilir.
  • Yıllık izin ve hafta sonu izni verilmeyen kiÅŸiler, bunu gerekçe göstererek haklı sebeple iÅŸten ayrılabilir.

 

İşe İade Davası Nedir?

 

İşçilerin en çok açtığı davalar arasında yer alan iÅŸe iade davaları, çalışanların haklı veya geçerli bir sebep belirtilmeden iÅŸten çıkarılması durumunda baÅŸvurabilecekleri bir dava türüdür. Ä°ÅŸe iade davalarında işçinin iÅŸine iade edilmesi, eÄŸer bu durum gerçekleÅŸmeyecek ise 4 aylık boÅŸa geçen sürenin ücreti ile 4 ile 8 ay arasında deÄŸiÅŸen iÅŸe baÅŸlatmama tazminatı (Toplamda 8 - 12 aylık brüt ücret) talep edilir. Ä°ÅŸe iade davası açmak isteyen işçinin, iÅŸten çıkarılmasının ardından 1 ay içinde arabuluculuÄŸa baÅŸvurması gerekir. Arabuluculuk sürecinde tarafların anlaÅŸamaması halinde, iki hafta içinde davanın açılması zorunludur. KiÅŸilerin arabulucuk sürecinin ardından baÅŸlayan iki haftalık süreçte davayı açmaması, davanın süresinde açılmaması nedeniyle reddine sebep olabilir. 

 

Bir çalışanın işe iade davası açabilmesi için iş yerinde çalışan personel sayısının minimum 30 olması, bunun yanı sıra kişinin iş yerinde en az 6 ay boyunca çalışması gerekir. İşten çıkarılan kişiye kıdem ya da ihbar tazminatının ödenmesi, işe iade davası açmasının önünde herhangi bir engel oluşturmaz. Bu kişiler, kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı almasının ardından işe iade talebinde bulunabilir.

 

Kıdem Tazminatı Davası Nedir?

 

Bir çalışanın aynı iÅŸ yerinde en az 1 yıl boyunca çalışması, kiÅŸinin kıdem tazminatı kazanmasını saÄŸlar. Bu kiÅŸiler, belirli koÅŸulların gerçekleÅŸmesi ile kıdem alacağını ÅŸirketten tahsil eder. Bir çalışanın kıdem tazminatının hesaplanmasında net ücret deÄŸil brüt ücret dikkate alınır. KiÅŸiler haklı veya geçerli bir sebep gösterilmeden iÅŸten çıkarılmasının yanı sıra haklı nedenlerle sözleÅŸmeyi kendisi feshetmesi halinde de kıdem tazminatı almaya hak kazanır. Haklı sebep ileri sürmeksizin istifa eden kiÅŸiler ise kıdem tazminatı alamaz. Kıdem tazminatı davası açacak olan kiÅŸilerin 5 yıl içinde bu davayı açması gerekir. 5 yılın ardından açılacak olan kıdem tazminatı davaları, zaman aşımı nedeniyle reddedilir.

 

İhbar Tazminatı Davası Nedir?

 

Bir çalışanın iÅŸten ayrılma talebini bildirdiÄŸi tarih ile iÅŸten ayrılacağı tarih arasında geçen süreye ihbar süresi ismi verilir. Bununla birlikte iÅŸverenin, iÅŸten çıkaracağı işçiye kararı tebliÄŸ etmesinin ardından bu süre dikkate alınır. Ä°ki tarafın iÅŸten ayrılma konusunda beyanda bulunmasının ardından işçi ve iÅŸverenin bu süreye uyması ya da bu süreye uymaması halinde ihbar tazminatını ödemesi gerekir. 

 

Fazla Mesai Davası Nedir?

 

Ä°ÅŸ Kanunu’na göre bir çalışanın 45 saati aÅŸan çalışmaları, fazla çalışma olarak nitelendirilir. Bu kiÅŸilerin 45 saati aÅŸan her çalışma saati, işçiye 1,5 saat mesai ücreti olarak ödenmelidir. Fazla mesaileri hukuka uygun ÅŸekilde ödenmeyen çalışanlar, bu sebeple iÅŸten haklı sebep gerekçe göstererek ayrılabilir ve kıdem tazminatı ile fazla mesai ücretlerini talep edebilir. Fazla mesai davalarında puantaj kayıtları, iÅŸyerlerine giriÅŸ - çıkış listeleri, aynı iÅŸ yerinde çalışan işçilerin tanık olarak beyanları dikkate alınır. Sürecin sonunda mahkeme, bilirkiÅŸi raporunu da dikkate alarak kiÅŸinin fazla mesaiye hak kazanıp kazanmadığı konusunda karar verir.

 

Hizmet Tespiti Davası Nedir?

 

Bir çalışanın sigortasız çalıştırılması, sigortasında eksik günlerin olması, sigorta primlerinin çalışanın gerçek ücreti üzerinden ödenmemesi gibi durumlar, hizmet tespiti davalarının açılma sebepleridir. Bu davaların sonucunda çalışanlar direkt olarak gelir elde edemeyecek ancak gelecek dönemde yaÅŸaması söz konusu olan hak kayıplarının önüne geçebilecektir. Davanın sonucunda eÄŸer iÅŸveren kusurlu bulunursa iÅŸveren işçinin sigorta primlerini SGK’ya ödeyecek, bu sayede kiÅŸi gelecekte sigorta primleri nedeniyle sorun yaÅŸamayacaktır.

 

İş Kazaları Davaları Nedir?

 

Ãœlkemizde en çok karşılaşılan olumsuzluklar arasında bulunan iÅŸ kazaları, beraberinde açılan davaları da getirir. Ä°ÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi Ã¶nlemlerindeki aksaklıkların ortaya çıkardığı bu süreçler, kiÅŸilerin gelecekteki hayatını en çok etkileyen durumlar arasında yer alır. Ä°ÅŸ yerinde yaÅŸanan kazalar nedeniyle çalışanlar, iÅŸverenin kazada kusuru bulunması halinde maddi manevi tazminat almaya hak kazanmaktadır. Ä°ÅŸverenler ise işçilere tazminat ödemenin yanında ceza davalarıyla da karşı karşıya kalır. Ä°zmir iÅŸ mahkemesi avukatı, bu tür süreçlerin hukuka uygun ÅŸekilde yürütülmesini, bu sayede hak kayıplarının da önlenmesini  saÄŸlar.

 

İzmir işçi avukatı - iş hukuku - iş mahkemesi avukatı tavsiye

 

İşçilik Alacakları Davası Nedir?

 

Kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, ücret, prim ve ikramiye, yol ve yemek ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücretleri, hafta tatili ücretleri, fazla mesai ücretleri ve buna benzer alacakların tamamına işçilik alacakları ismi verilir. İşçinin iÅŸ yerinde çalışmasından kaynaklanan bu ücretler, iÅŸveren tarafından ödenmemesi halinde işçilik alacakları davası açılır. Bu alacakların süresinde ödenmemesi ve işçinin maÄŸdur olması, çalışanların haklı sebeple iÅŸ akdinin feshedebilmesine olanak saÄŸlar. Bu tür süreçlerde hak kayıplarının yaÅŸanmaması ve kiÅŸilerin hukuki destek alabilmesi, Ä°zmir iÅŸ mahkemesi avukatı tarafından saÄŸlanır.

 

İşçilik alacakları davası açmayı düşünen kişilerin 2018 yılı öncesinde işten ayrılması halinde 10 yıl içinde, 2018 yılından sonra işten ayrılması halinde 5 yıllık süresi bulunmaktadır. Bu süreler içinde açılmayan davalar, davaların zaman aşımı nedeniyle reddedilmesine neden olabilir.

 

Şirket Avukatlığı - İş Hukuku Danışmanlığı Nedir?

 

Ä°ÅŸ mahkemesi avukatları, işçilerin yanı sıra iÅŸverenlerin haklarının korunmasında da görev yapabilir. Ä°ÅŸverenler ile işçilerin arasında imzalanacak olan sözleÅŸmeler, fazla çalışma muvafakatnameleri, yıllık izinler ile ilgili belgeler, çalışanların devamsızlık tutanakları, ihtarların ve ihbarnamelerin hazırlanarak işçilere gönderilmesi gibi birçok çalışma, ÅŸirket avukatları tarafından gerçekleÅŸtirilebilir. Ä°ÅŸveren ile işçi arasındaki sözleÅŸmelerin feshedilmesi, işçiler ile iÅŸverenler arasında yapılacak olan anlaÅŸmaların hukuki olarak düzenlenmeleri de avukatların görevleri arasında bulunur. Ä°ÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi, KiÅŸisel Verilerin Korunması Kanunu, verbis sistemine kayıt ve buna benzer tüm çalışmalar, iÅŸ mahkemesi avukatları tarafından gerçekleÅŸtirilebilir. 

 

İş Mahkemesi Davaları Ne Kadar Sürer?

 

İşçi ve işveren arasında ortaya çıkan bu olumsuzlukların ardından açılan davalarda hedef süre olarak 540 gün belirlenmiştir. Bu süreç, istinaf ve yargıtay aşamalarını içermez. Bununla birlikte tebligat süreleri, keşifler, tanıkların dinlenmesi ve bilirkişi raporu gibi süreçler, davanın süresini değiştirebilir. Bununla birlikte ortalama olarak iş mahkemesi davalarının 4 ile 20 ay arasında sonuçlanması beklenir. İstinaf ve yargıtay süresi ile birlikte iş mahkemeleri davalarının 3 ile 4 yıl arasında kesinleşeceği tahmin edilir.

 

Ä°zmir iÅŸ mahkemesi avukatı Ã¼cretleri

 

Ä°zmir’de iÅŸ mahkemesi avukatı arayan, Ä°zmir işçi avukatı ve Ä°zmir iÅŸ avukatı arayışlarını sürdüren kiÅŸilerin en çok merak ettiÄŸi konular arasında da “Ä°zmir iÅŸ mahkemesi avukatı ücretleri” bulunuyor. Ä°zmir iÅŸ mahkemesi avukatları ücretleri, sürecin gidiÅŸatına göre deÄŸiÅŸkenlik gösteriyor. Arabuluculuk süreçleri ile sonuçlanan davalar, daha kısa sürede biteceÄŸi için Ä°zmir iÅŸ mahkemesi avukatı ücreti de alt seviyede kalıyor. Ä°ÅŸ mahkemesinde açılacak davada ise süreç daha uzun olacağı ve avukatların bu süreçte kanıt toplayarak araÅŸtırma yapmasına ihtiyaç duyulacağı için Ä°zmir iÅŸ mahkemesi avukatı ücreti de yükseliÅŸ gösteriyor.

 

İzmir işçi avukatı - iş hukuku - iş mahkemesi avukatı tavsiye

 

İzmir işçi avukatı - iş hukuku - iş mahkemesi avukatı

 

Ä°zmir’de iÅŸ mahkemesinde dava açmayı ya da haklarını öğrenmeyi isteyen kiÅŸilerin en çok araÅŸtırdığı konular arasında da “Ä°zmir iÅŸ hukuku avukatı”, Ä°zmir iÅŸ kazası avukatı”, “Ä°zmir iÅŸ davası avukatı” ve “Ä°zmir iÅŸ avukatı tavsiye” gibi ifadeler bulunuyor. Bu araÅŸtırmaları yapan kiÅŸiler, çalışma süreçlerinde herhangi bir maÄŸduriyet yaÅŸamamak için araÅŸtırma gerçekleÅŸtiriyor.

 

Ä°zmir işçi avukatı, Ä°zmir iÅŸ avukatı, Ä°zmir iÅŸ hukuku avukatı ve Ä°zmir iÅŸ mahkemesi avukatı olarak çalışmalarımızı sürdürüyor, kiÅŸilerin ve kurumların yaÅŸaması muhtemel sorunların önüne geçerek hak kayıplarını önlüyoruz. Siz de Ä°zmir işçi avukatı, Ä°zmir iÅŸ avukatı ve Ä°zmir iÅŸ mahkemesi avukatı hizmetlerimizden faydalanmak ve aklınıza takılan sorulara yanıt bulmak için bizimle iletiÅŸime geçebilir, yapacağımız görüşmenin ardından çalışmalarımızla ilgili bilgi edinebilirsiniz.

 

İzmir iş mahkemesi avukatı hangi davalara bakabilir?

 

İş mahkemesi avukatları birçok konuya bakabilir. Haksız bir şekilde işten çıkarmalar söz konusuysa avukatlar bunun hakkında dava açabilir ve işlem yapabilir. Bunu yanı sıra iş yerinde sürekli olarak psikolojik şiddet gören kişiler avukatlara başvurabilir. İşçilik haklarının bir türlü kullandırılmaması gibi konularda avukatlar kişilere hizmet verebilir.

 

Bunun yanı sıra iÅŸverene kesilen para cezaları konusunda da iÅŸlemler yapılabilir. Ä°ÅŸ davalarında avukatlarla birlikte iÅŸlem yapmadan önce konusunda uzman olan avukatlardan hizmet almak gerekir. Avukatlar bunun gibi konularda arabuluculuk aÅŸamasında anlaÅŸma saÄŸlanamazsa dava açabilmektedir. Avukatlar bunun gibi davalarda duruÅŸmaları takip eder ve açılan davaya cevap verir. Bununla birlikte dava dosyasındaki geliÅŸmeleri takip eder. Davanın sonuçlanmasının ardından karara karşı üst mahkemeye baÅŸvurabilir.  Ä°ÅŸ davası avukatları, müvekkillerinin isteÄŸi halinde iÅŸ sözleÅŸmesinin hazırlanması gibi konularda da hizmet verebilir. Avukatlar aynı zamanda iÅŸ hukukuyla alakalı kiÅŸilere danışmanlık hizmetleri vermektedir. KiÅŸiler aklına gelebilecek tüm sorularını avukatlara yönelterek danışmanlık hizmeti alabilir.

 

İzmir iş mahkemesi avukatı zorunlu mu?

 

DiÄŸer hukuk alanlarında olduÄŸu gibi iÅŸ hukukunda da mevzuatlara ve Yargıtay kararlarına hakim olmak gerekir. Bu nedenle emsal kararları ve sürekli deÄŸiÅŸen yasaları takip eden avukatlara ihtiyaç vardır. Yasaya hakim olan avukatlardan hizmet alınması ve iÅŸlemlerin avukatlar tarafından ilerletilmesi oldukça önem taşır. KiÅŸiler uÄŸramış olduÄŸu haksızlık konusunda nelerin talep edilmesi gerektiÄŸini tam olarak bilemeyebilir. Ayrıca açılan davanın sürekli olarak takip edilmesi, yasal sürelerin doÄŸru ÅŸekilde takip edilmesi ve delillerin toplanması gerekmektedir. Bu nedenle iÅŸ mahkemesi avukatı ile süreci yürütmek hak kaybını engeller.

 

KiÅŸiler dava dilekçesinde belirtmiÅŸ olduÄŸu durumları ispatlamak durumundadır. Aksi halde açılan dava kaybedilebilir. Ä°ÅŸ hukuku avukatına baÅŸvurarak bunun gibi adımları baÅŸarılı bir ÅŸekilde yerine getirebilirsiniz. 

 

Bizimle iletiÅŸime geçmek için “AVUKATA SOR” ya da “Ä°LETİŞİM” sayfalarını kullanabilir, talebinize uygun yanıt alabilirsiniz. Bizimle WhatsApp üzerinden iletiÅŸim kurabilir, aklınıza takılan sorulara yanıt alabilirsiniz. Ä°zmir Avukat olarak, size UZMANLIKLARIMIZ Ã§erçevesinde bilgi vermekten memnuniyet duyacağız.